Védjegy Könyvelés, adótanácsadás Pénzügyi és Vállalkozási tanácsadás Adótanácsadás

Az Airbnb-s jövedelem adózása


Az alábbiakban a napjainkban nagyon népszerű rövidtávú lakás kiadás legkedvezőbb adózási szabályait foglaljuk össze.

Magánszemély szállásadó esetén a tevékenységhez adószám szükséges az egyéb szálláshely kiadási tevékenységre (552006 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás m.n.s.). Az adószámot a területileg illetékes NAV ügyfélszolgálaton lehet személyesen vagy meghatalmazott útján kiváltani. Ekkor fontos, az Áfa mentesség választása!

Egyéb szálláshely a szállodának, panziónak, kempingnek, üdülőháznak, közösségi szálláshelynek nem minősülő, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy annak lehatárolt része. Fontos, hogy a hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat lehet.

Az SZJA törvény alapján fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az, aki egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet egy évben ugyanannak a személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra.

A fizető-vendéglátó tevékenységet folytató részére a legkedvezőbb a tételes átalányadózás választása, ha a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja.

Bérelt ingatlan esetén a szállásadó tételes tételes átalányadózást nem választhat.

Ha a magánszemély több lakástulajdonnal vagy üdülőházzal rendelkezik, akkor csak abban az esetben választhatja a tételes átalányadózást, ha azok közül csak maximum 3-ban folytat fizető-vendéglátó tevékenységet.

A tételes átalányadó választása esetén az adó éves összege szobánként 38 400 forint, amelyet egyenlő részletekben a negyedévet követő hó 12. napjáig kell megfizetni. Az év közben kezdők esetében is a teljes évi adótételt kell megfizetni. Ezen felül Idegenforgalmi adót kell fizetni, melynek mértéke Önkormányzatonként eltérő.

A tevékenység végzéséhez az alábbi lépésekre van szükség:

1. Adószám kiváltása a fentiekben leírt módon.

2. A tevékenység végzését a területileg illetékes önkormányzat jegyzőjének az előre meghatározott nyomtatványon a kapcsolódó mellékletekkel be kell jelenteni. Ez ügyben az illetékes Önkormányzatnál kell tájékozódni. Itt átadásra kerül a vendégkönyv amit folyamatosan vezetni kell.

Az Önkormányzat a tevékenységet végző magánszemély részére átadja a Vendégkönyvet ami a szállóvendégek nyilvántartására szolgál, és vezetése kötelező.

A fenti két feltétel teljesítése után a tevékenység elkezdhető.

3. Számla kiállítása
Az egyéb szálláshely kiadásból (Airbnb, Booking) származó bevételről minden esetben kötelező számlát kiállítani legkésőbb a szolgáltatás teljesítését követő 15 napon belül.

A tevékenység ÁFA köteles, de a Törvény lehetőséget biztosít 8 millió forint értékhatárig alanyi adómentesség választására. A 8 millió forint éves szinten értendő, így amennyiben valaki a tevékenységet év közben kezdi, úgy a 8 millió forintra vonatkozó feltételnek időarányosan kell megfelelni.

Az alanyi adómentesség nem egy automatikusan biztosított lehetőség, azt az adóalanynak választania kell a NAV-nál történő bejelentkezéskor.

Az adóalany szállásadónak a működtetett online felület (pl. Airbnb, vagy egyéb hasonló rendszerek) alkalmazásával kapcsolatban a EU másik tagállamában letelepedett adóalanytól (külföldi cégtől) ellenérték fejében igénybe vett szolgáltatás miatt közösségi adószámmal kell rendelkeznie, amelyet az adóalany bejelentése alapján állapít meg a NAV.

Az igénybe vett, az Áfa tv. szerint belföldön teljesülő kifizetett szolgáltatás után a szállásadót 27 %-os mértékű ÁFA fizetési kötelezettség terheli, melyről havonta bevallást kell benyújtani és az adót megfizetni.

Összefoglalva: a szállásadó feladata az adószám megszerzése és a jegyzői bejelentés után a következő:

1. A vendégkönyv rendszeres vezetése,
2. Számla kiállítása minden megszerzett bevételről,
3. A helyi idegenforgalmi adó havi (IFA) bevallása és megfizetése a bevétel illetve a vendégéjszakák alapján, a beszedést követő hónap 15. napjáig.,
4. A havi ÁFA bevallás és a közösségi összesítő nyilatkozat benyújtása a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig az online felületet működtető EU-n belüli szolgáltatónak kifizetett jutalék után (27%)
5. Tételes SZJA megfizetése negyedévente a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig egyenlő részletekben. Az éves SZJA bevallásban a tevékenységgel kapcsolatban adatot kell szolgáltatni.

A további részletekkel kapcsolatban állunk rendelkezésére.

Kérjen időpontot most! »


Kérje ajánlatunkat! Tel:(36)1 302 2242 contact@aktivforras.hu Áraink Skype
 • Válalkozói kisokos

  Milyen vállalkozást alapítsunk?

  Bármilyen vállalkozás beindítása esetén az elsők között merül fel a kérdés, milyen formában éri meg elkezdeni a tevékenységet. Az alábbiakban bemutatjuk a jelenleg alkalmazott leggyakoribb vállalkozási formákat...  Kérdezzen most! Tel: 36(1)3022242
 • Kezdő vállalkozóknak

  Milyen tevékenységi köröket válasszunk?

  Érdemes a tervezett vállalkozási tevékenységeket úgy meghatározni, hogy közben azok adózási és számviteli sajátosságait is ismerjük. Ezek jelentős kiadásokat jelenthetnek, amelyek hatással vannak a vállalkozás eredményességére is...  Kérdezzen most! Tel: 36(1)3022242

Vélemények rólunk

"2016-ban könyvelőt váltottunk és az Aktív Forrásn Kft-nek szavaztunk bizalmat. Egyévnyi együttműködésből kiderült számunkra, hogy a hozzáállás, a problémamegoldó látásmód és a segítőkészség bizonyította a tökéletes választást."
EGT-Hungary, Demar Kft.

"Webáruház tulajdonosként a legfontosabb, hogy az energiámat 100%-osan a vásárlókra fordíthassam. Ha nincs meg a megfelelő háttér, a befektetett munka könnyen odavész... Egy sikeres online vállalkozáshoz elengedhetetlen a jó könyvelő, aki lépést tart az állandóan változó jogszabályokkal, aki által tisztában lehetek a napi kiadásokkal és mindig biztonságban tudhatom a cégem. Jó döntés volt, amikor könyvelőt váltottam, tökéletesen elégedett vagyok az Aktív Forrás csapatával, napi szinten bizonyítják, hogy jól választottam."
Drinker Online Kft.

"A megbízást szakmai hozzáértéssel, pontosan, a határidőket betartva végzik, folyamatosan nyomon követve a jogszabályi változásokat, melyekről időben értesítenek, jelentős adminisztratív terhet szedve le vállamról, megkönnyítve ezzel mindennapjaim."
Török Zsolt Clinex Kft.

"A bevallásainkkal kapcsolatban adóhivatali bírság, késedelmi pótlék vagy más jogkövetkezmény nem merült fel a 10 év alatt. Amennyiben adózással, könyveléssel kapcsolatos kérdésünk, vagy problémánk volt, mindig könnyen elérhetőnek bizonyultak."
Csákay és Társa Ügyvédi Iroda

"Egy éve működünk együtt. Biztonságérzetem töretlen, a jogszabályi követelményeket világosan, egyértelműen meg tudják fogalmazni, a napi gyakorlatban bármikor számíthatok a segítségükre, megbeszéléseink tartalmasak, érdeklődő figyelemmel kísérik munkánkat, ahol lehet, ellátnak bennünket tanáccsal."
Koós Ágnes, a Kiskép-Galéria Kft résztulajdonosa, üzletvezetője