Védjegy Könyvelés, adótanácsadás Pénzügyi és Vállalkozási tanácsadás Adótanácsadás

Fontos Információk a Személyi Jövedelemadóval kapcsolatban!

Ezen az oldalon a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány fontos teendőt, illetve megpróbáljuk azokat érthetően megosztani.

Mi az SZJA, milyen jövedelmekről kell bevallást készíteni és kinek?

A törvény alapján általánosan Személyi Jövedelemadót magánszemélyek Magyarországon megszerzett jövedelme után kell fizetni, illetve adófizetési kötelezettség terheli magyar állampolgár külföldön le nem adózott jövedelmét is.

A magánszemély az alábbi formában szerezhet jövedelmet:

Nem önálló tevékenységből származó jövedelem:

Munkaviszonyból származó jövedelem:

Munkaviszony esetén a munkáltató havonta köteles a kifizetett munkabér után levonni és megfizetni a munkáltató béréből a személyi jövedelemadó összegét. A következő év január 31-ig minden ilyen módon levont és megfizetett jövedelemadóról igazolást kap a munkavállaló.

Társas vállalkozás tagjának közreműködéséért kapott jövedelem

Ilyen lehet a Bt., Kft. tagjainak a közreműködésért fizetett összeg.

Gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként kapott jövedelem

Választott tisztségviselők jövedelme

Segítő családtagként szerzett jövedelem


Önálló tevékenységből származó jövedelem:

Ilyen például az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, a bérbeadó stb. jövedelme. Ezen jövedelmek után speciálisan kerül megállapításra a jövedelem és az utána fizetendő adó.


Egyéb jövedelem

Ebbe a jövedelem kategóriába az általános szabály szerint adózó a fentiekben nem tartozó jövedelmek tartoznak
  A három legnagyobb jövedelemtípus mellett a törvény nevesít egyedi módon adózó jövedelem kategóriákat, mint például a(z) :
 • Ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem,
 • Ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem,
 • Kamatjövedelem,
 • Osztalékjövedelem,
 • Árfolyamnyereségből származó jövedelem,
 • Ezen jövedelmek megállapításának egyedi szabályai vannak, amely kellő alaposságot igényel.

Adómentes jövedelmek amelyeket nem kell a bevallásban feltüntetni

Egyes jövedelmek a törvény alapján mentesek az adófizetés alól illetve 0%-os kulccsal adóznak. Az ilyen jövedelmeket a jelenlegi szabályozás alapján nem kell feltüntetni az adóbevallásban. Ilyen például az EVA-s osztalék, 5. évet meghaladó termőföld bérbeadásból származó jövedelem, az adómentes kategóriába tartozó ingó vagyontárgy értékesítés stb.

Ezen jövedelmek ugyan nem kerülnek be a bevallásba, de egy esetleges vagyonosodási vizsgálat esetén fontos, hogy a belőlük származó pénz elköltésének a forrását igazolni tudjuk. Ezért nagyon lényeges, hogy minden megszerzett jövedelmet igazolni tudjon az adózó.


Adókedvezmények

Az adó megállapításánál év közben és év végén is lehet érvényesíteni a hatályban lévő kedvezményeket, mint például a családi adókedvezmény, őstermelői kedvezmény és egyéb kedvezmények. Ezek megfelelő módon történő igénybevétele jelentős adómegtakarítást eredményezhet.


Személyi Jövedelem Adó bevallási és fizetési kötelezettség határideje

Az Önadózó magánszemélyeknek amennyiben nem egyéni vállalkozók és előzetesen nem kérték a NAV-tól az egyszerűsített adó-megállapítást, Május 20. napjáig kell bevallani és megfizetni az előző évre vonatkozóan a Személyi jövedelemadót.Kérjen időpontot most! »


Kérje ajánlatunkat! Tel:(36)1 302 2242 contact@aktivforras.hu Áraink Skype
 • Válalkozói kisokos

  Milyen vállalkozást alapítsunk?

  Bármilyen vállalkozás beindítása esetén az elsők között merül fel a kérdés, milyen formában éri meg elkezdeni a tevékenységet. Az alábbiakban bemutatjuk a jelenleg alkalmazott leggyakoribb vállalkozási formákat...  Olvasson tovább »
 • Kezdő vállalkozóknak

  Milyen tevékenységi köröket válasszunk?

  Érdemes a tervezett vállalkozási tevékenységeket úgy meghatározni, hogy közben azok adózási és számviteli sajátosságait is ismerjük. Ezek jelentős kiadásokat jelenthetnek, amelyek hatással vannak a vállalkozás eredményességére is...  Olvasson tovább »

Vélemények rólunk

"2016-ban könyvelőt váltottunk és az Aktív Forrásn Kft-nek szavaztunk bizalmat. Egyévnyi együttműködésből kiderült számunkra, hogy a hozzáállás, a problémamegoldó látásmód és a segítőkészség bizonyította a tökéletes választást."
EGT-Hungary, Demar Kft.

"Webáruház tulajdonosként a legfontosabb, hogy az energiámat 100%-osan a vásárlókra fordíthassam. Ha nincs meg a megfelelő háttér, a befektetett munka könnyen odavész... Egy sikeres online vállalkozáshoz elengedhetetlen a jó könyvelő, aki lépést tart az állandóan változó jogszabályokkal, aki által tisztában lehetek a napi kiadásokkal és mindig biztonságban tudhatom a cégem. Jó döntés volt, amikor könyvelőt váltottam, tökéletesen elégedett vagyok az Aktív Forrás csapatával, napi szinten bizonyítják, hogy jól választottam."
Drinker Online Kft.

"A megbízást szakmai hozzáértéssel, pontosan, a határidőket betartva végzik, folyamatosan nyomon követve a jogszabályi változásokat, melyekről időben értesítenek, jelentős adminisztratív terhet szedve le vállamról, megkönnyítve ezzel mindennapjaim."
Török Zsolt Clinex Kft.

"A bevallásainkkal kapcsolatban adóhivatali bírság, késedelmi pótlék vagy más jogkövetkezmény nem merült fel a 10 év alatt. Amennyiben adózással, könyveléssel kapcsolatos kérdésünk, vagy problémánk volt, mindig könnyen elérhetőnek bizonyultak."
Csákay és Társa Ügyvédi Iroda

"Egy éve működünk együtt. Biztonságérzetem töretlen, a jogszabályi követelményeket világosan, egyértelműen meg tudják fogalmazni, a napi gyakorlatban bármikor számíthatok a segítségükre, megbeszéléseink tartalmasak, érdeklődő figyelemmel kísérik munkánkat, ahol lehet, ellátnak bennünket tanáccsal."
Koós Ágnes, a Kiskép-Galéria Kft résztulajdonosa, üzletvezetője